Hele Danmark står overfor at skulle ruste sig bl.a. med LAR løsninger mod et forandrende klima og det skal vi også i Vestjylland. Flere steder har Kaj Bech allerede været med på pilotprojekter indenfor LAR, klimasikring og kloakseparering.
Kaj Bech har allerede stor erfaring med etablering af LAR, og i at arbejde med blågrønne projekter, da vi her kan kombinere vores store erfaring fra vores jord og kloak folk samt vores anlægsgartnere og naturfolk, dette gør at du altid får den løsning der passer til dig og dine behov.
Håndtering af regnvand så tæt på kilden som muligt kaldes i daglig tale for LAR – Lokal Afledning af Regnvand, eller Lokal Anvendelse af Regnvand. Formålet med afledningen af regnvandet er henholdsvis at forsinke regnvandet, men også for at bruge det rekreativt som områdeforskønnelse eller som, regnvandslager. LAR er f.eks. faskiner, regnbede, grønne tage, trug og render, våde bassiner mv.
Hele byen har gennemgået en total omstrukturering af kloaksystemet for at aflaste kloaknettet og rensningsanlæg. Projektet er anderledes end traditionel kloak-separering. Kaj Bech A/S var hovedentreprenør på dette nyskabende projekt og kunne levere en totalløsning for Vestforsyning med vores tværfaglige kompetencer på tværs af organisationen med vores forskellige fagligheder i huset; anlægsgartnere, kloakmestre og brolæggere. Projektet var den først af sin slags og bygherre havde tillid til at vi kunne udføre opgaven fra start til slut.
Forsyningsselskaber som fx Vestforsyning som vi har løst flere opgaver for og kommuner over hele Danmark står i øjeblikket overfor opgaver indenfor klimasikring og kloakseparering pga. oversvømmelser og overbelastede kloaksystemer. Her kommer LAR anlæg på dagsordenen.
Formålet LAR i Danmark er at forsøge at holde regnvandet væk fra vores rensningsanlæg. Regnvandet er rent og er ikke nødvendigt at rense i vores etablerede anlæg når det løber i kloakkerne. I dag bliver det hele afledt samlet og sendt igennem vores rensningsanlæg. Men dette er spild af ressourcer, og rensningsanlæggene skal aflastes. Derfor skal der laves nye ”veje” for at lede vandet væk fra kloaksystemerne.
Samtidig med at regnmængderne stiger pga. klimaforandringer, bliver kloaknettet overbelastet, fordi rørene ikke er dimensioneret til det, så derfor er det ekstra nødvendigt at der sker en klimatilpasning af kloaksystemet hvor man deler systemet op i to: regnvand og spildevand. Nogle af de skrækscenarier der kan opstå, hvis ikke kloaknettet bliver opdateret, er at det kan give kloakvand i og omkring boligen hos private boligejere samt overløb til søer, vandløb og ved kysterne.
Et gennemtænkt regnvandssystem der er tilpasset det pågældende område kan være en god og langtidsholdbar løsning. Det er meget afhængigt af det pågældende område for, hvilke LAR løsninger der er optimale at anvende. Man skal også lave en vurdering af dimensionering af regnvandledninger. Det kan afhænge af jordtypen og undergrunden eller terrænet og nærliggende naturområder mm.
Måderne man kan anvende LAR løsninger på er meget forskelligt, og typisk ser man det i forbindelse med følgende:
LAR-projektet i Tvis (Engparken) er én model, med fokus på nogle af landdistrikternes allerstørste udfordringer indenfor klimaforandring, biodiversitet, bosætning og trafiksikkerhed. Projektet er spået til at kunne inspirere til mere bæredygtig omstilling i landsbyerne, fordi baren er sat højt. På projektet deltager vi som hovedentreprenør på opgaven.
Et LAR-projekt kan være med til at kick-starte omdannelsen af et byområde til et smukker og mere biodiverst byrum. Ved at lave LAR-løsninger og håndtere regnvandet på overfladen kan det samtidig være med til at forbedre vandkvaliteten i vandløbene og naturen. Det kan give bedre forhold for de naturligt tilhørende arter af insekter, padder, pattedyr og planter.
Læs mere om vores kompetencer indenfor naturhaver og biodiversitet.
Man kan vælge at håndtere regnvandet på egen grund med LAR løsninger hvor nedsivningen sker på privat grund, hvis jordbundsforholdene er egnede til det. Dette giver mulighed for at indrette indkørsler og udearealer med fx græsarmering, regnbede, regnvandsrende eller andre grønne elementer. Hvis nedsivning ikke er muligt, kan regnvandet afledes til det fælles LAR-system på vejen. Læs mere her.
Du kan få rådgivning til hvordan du håndterer LAR dimensionering og regnvand bedst på din grund hos vores dygtige team af fagfolk, der er uddannende kloakmestre og anlægsgartnere.